Баскетбол по десетици

Случвало ли ви се е в горещите дни да не можете да излезете навън и да се чудите какви занимания да намерите на децата? Имаме предложение към вас за една по-различна игра, която да съчетава спортът и математиката – Баскетбол по десетици.

Какво ви е необходимо?

За да я играете имате нужда от няколко неща:

  • Цветни топки
  • Купа или кош за боклук (ако имате в дома си баскетболен кош също може да го използвате)

Как се играе?

Поставете импровизирания баскетболен кош и определете разстоянието, от което детето ще хвърля топките. След това решете всеки цвят колко точки ще даде, ако бъде вкарана топката в коша. Както името на играта подсказва числата трябва да са десетични – 10,20,30,40 и т.н. Даваме ви едно примерно разпределение на цветовете и точките:

  • Червен – 10
  • Син – 20
  • Зелен – 50
  • Жълт – 70

Когато малчугана се е запознал с правилата и точките, които може да изкара е време да му се каже число. Ще ви дадем пример със 100. За да може детето да постигне този брой точки трябва само да пресметне какви топки ще му бъдат необходими.

Вариант 1 – 2 зелени = 100т.
Вариант 2 – 1 жълта + 1 синя + 1 червена = 100т.
Вариант 3 – 1 зелена + 2 сини + 1 червена = 100т.

Съвет: Внимавайте с числата. Внимателно определяйте десетиците, които могат да дадат отделните топки според техния общ брой и числата, които сме намислили да кажете.

След всеки успешен рунд може да отдалечавате разстоянието от коша или пък да променяте десетиците на топките. А защо пък не позволите на детето да определи броя точки на отделните цветове и вие да хвърляте? Играта позволява да бъде променяна и адаптирана в зависимост от възрастта и желанието на детето.

Във видеото може да видите как я играеха децата по време на лятната занималня.

Баскетбол по десетици е забавна игра, която може да се играе както индивидуално, така и отборно. Подходяща е за различни събирания като например рожден ден. Не се колебайте и опитайте няколко рунда.

Вашият коментар