Как аритметиката и геометрията помагат на децата

Как аритметиката и геометрията помагат на децата

Едно от първите неща, които от най-ранна възраст бебетата различават са силуети и фигури. Това е признак как математиката е неизменна част от развитието на малчуганите и е важно да се стимулира изучаването на тази наука. Аритмертиката и геометрията играят важна роля в израстването на децата и им помагат да разберат по-лесно света около тях. 

Уменията, които се развиват при запознаването с числата и фигурите от ранна възраст са тясно свързани с бъдещите успехи на децата. Много проучвания доказват това, но не искаме да цитираме конкретни източници, а по разбираем начин да обясним защо е важно изучаването на математика.

Развива логическо и критично мислене

Докато децата изучават математика се научават да разсъждават, да извличат необходимата информация от условието на задачата и да вземат правилните решения в решаването на упражненията. Всички тези дейности са обвързани с логическото и критично мислене на децата, които са едни от най-ценните умения в днешно време.

Помага в опознаването на заобикалящия свят

Изучавайки математика, малчуганите опознават понятия като размер, форма, посока и движение. Тези понятия са обвързани с така нареченото пространствено мислене, което помага на децата да могат да разберат по-добре света около тях и да се ориентирт в него. В по-късен етап тези знания могат да бъдат приложени в география, биология или например в компютърните науки.

Развива креативността

Повечето от вас може би ще кажат, че в математиката няма нищо креативно. Но в действителност това не е така. В Академия по математика „Сметало“ преподаваме по интересен начин като обвързваме материала с предмети, животни и игри. По този начин децата се забавляват и имат възможност да свържат геометричните фигури с частите на тялото на животното или числата с черните петна на далматинеца.

В допълнение към това щом графичните дизайнери и художниците използват пропорции, фигури и симетрия, може да направим заключението, че математиката е силно обвързана с креативността.

Научава, че не е страшно да се греши

Геометричните и артиметичните задачи са доста добър начин децата да се научат, че не е страшно да грешат. По този начин малчуганите започват да възприемат, че когато не получават верният отговор могат да започнат отново и да опитат пак да решат задачата, но по друг начин. 

Както много от вас знаят, в математиката не е важен самия отговор, а как сме достигнали до него. Различните задачи позволяват на децата да се фокусират върху начина на решаване, а не толкова върху отговора. Дори упражнението да включва преброяване на животни е важно детето да знае как да брои и какво е значението зад числата.

Помага за подобряване на концентрацията

За малките децата е трудно да се концентрират върху определена дейност заради разсейване или защото не им е достатъчно интересно. Разбира се, има начини за подобряване на концентрацията с помощта на математика.

Броенето е една от дейнотистите, които помагат на децата да се концентрират. Например, когато научат числата по-добре могат да им се дават упражнения да броят наобратно или през две. По този начин те се научават да влагат мисъл в дейността си и да се концентрират върху това, което правят.

Всички по-горе споменати умения се разиват на курсовете по математика за деца в Академия по математика „Сметало“. Може да научите повече за занятията и да запишете вашето дете от тук:

Вашият коментар