концентрация за деца

Концентрацията – как да я упражним и защо е важна за бъдещето на децата

Концентрацията е важно умение, което децата развиват с годините. Това означава, че колкото по-големи стават, толкова повече време могат да се фокусират върху дадена задача. И като всяко умение, то е важно да се упражнява. В тази връзка можем да споделим, че математическите задачи и предизвикателства са едни от най-ефективните методи за подобряване и упражняване на концентрацията при децата.

Ние в „Академия Сметало“ създаваме учебен материал, съобразен с възрастта и възможностите на учениците ни. Наясно сме, че децата учат най-добре, когато играят и метода ни на преподаване е фокусиран върху това.

Освен че математиката сама по себе си е предпоставка за концентриране, понякога децата не са на това мнение и просто не искат да се фокусират. В тези ситуации преподаватели имат подготвени множество игри и предизвикателства, с които да привлекат вниманието на малчуганите и да ги върнат отново в занятието.

А може би се чудите как ние успяваме да подобрим и упражним концентрацията на децата?
В тази връзка искаме да споделим някои от дейностите, които изпълняваме, за да постигнем това.

Рисуване и оцветяване

Рисуването и оцветяването са се доказали в подобряването на концентрацията дори при възрастните. Не случайно книжките за оцветяване станаха толкова популярни и сред работещите за намаляване на стреса.

При малчуганите тези дейности, освен че са им забавни, им помагат да се фокусират. Така те се научават да задържат вниманието си върху дейността, която изпълняват. За да бъдат свързани с математиката рисунките са от геометрични фигури, а задачите за оцветяване с брой обекти, които да бъдат запълнени.

Играене на бордови игри

Бордовите игри спомагат за развитието на много умения – социални, работа в екип, стратегическо мислене и дори концентрация. На занятията по математика често играем такива като целта им е да упражняваме числата, фигурите и да се забавляваме. Докато ги играят, децата по-лесно се фокусират и следят ходовете на останалите играчи.

Логически игри, пъзели и кръстословици

На занятията ни много обичаме да използваме танграми. (линк към блога) С тях под формата на пъзел децата учат различните форми и се забавляват. Освен това по време на уроците ни важна роля играят логическите игри. С тях малчуганите развиват логическото си мислене и се концентрират върху намирането на решение.

За всяка една от задачите на курсовете по детска математика децата знаят, че имат определено време, за което трябва да я изпълнят. Това им дава допълнителен стимул да се фокусират, защото знаят, че след определено време трябва да са готови.

Защо концентрацията е важна?

Концентрацията е едно от най-важните умения, които са необходими при изпълнението на различни задачи. Когато умът прескача от мисъл на мисъл отнема значително повече време за решаването на една задача, отколкото когато се е концентрирал единствено върху нея. Също така фокусът помага за ефективното изпълнение на всичко, с което се спречим – може да е домакинска работа, домашно, писането на есе или вършенето на задачи на работното място.

За децата е важно да упражняват концентрацията си, за да могат в бъдеще успешно да се справят с всяка задача. Повече за занятията ни може да научите ТУК!

Вашият коментар